Mijn vlakke land

 

 

OP ONTDEKKINGSREIS MET…

 

 

Wie ben je?
 

Hedwig Baartman, schilder, graficus, schrijver, dichter (nu tevens stadsdichter van Hoorn) en componist.

 

Waar ben je mee bezig tijdens het Kaap Hoorn jaar?

Dit jaar komt mijn nieuwe roman 'Steenfeest' uit. Verder zijn er lopend door Nederland exposities met schilderwerk te zien. Daarnaast zijn we mijn poëzie aan het verzamelen voor een bundel.

Wat inspireert jou in het verhaal van de ontdekking van Kaap Hoorn?

Dat je een doel kunt hebben dat nog volstrekt niet tastbaar is, maar waarvan je zeker weet dat je alles op alles wilt zetten om de reis te maken. Zo voeren de ontdekkers uit, zo vaar ik uit.

Waarom moet iedereen dit jaar naar Hoorn komen?

Je kunt Hoorn gemakkelijk voorbij rijden. De A7 is een redelijk inspiratieloze snelweg gericht op verkeer van Amsterdam naar Duitsland.

Ik weet nog goed de eerste keer dat ik Hoorn in moest. Ik kende het van plaatjes: mooie oude pakhuizen, het Markermeer, een oude haven. Het leek me bijna onmogelijk romantisch. 

Ik sloeg van de A7 af, reed langs een lelijke provinciale weg steeds meer richting het centrum. Het was niet mooi.

Ik ben blij dat ik doorgereden ben.

Want:

Hoorn moet je zien, horen, ruiken, proeven. Je moet op een terras zitten. Dagen de tijd nemen om rond te kuieren.

Ik zeg verder niet waarom; doe het simpelweg: neem een tandenborstel mee en een winddicht jack. Slaap een paar nachten in de oude gevangenis. Loop rond in de stad. Dwaal en luister en lanterfant. Eet en drink en voel.

Tot slot, als je nu op ontdekkingsreis mocht waar zou je dan heen gaan?

 

Een week op Rottumerplaat (bij Schiermonnikoog, soort eiland zonder bewoners, alleen vogels/dieren en een hut), in navolging van Wolkers en Bomans. Zoiets lijkt me een mooie ervaring. Omdat je van tevoren niet kunt voorspellen wat het met je zal doen. Wolkers ging daar helemaal uit zijn klep, vond het geweldig, liep naakt rond en piste vrolijk op het land. In tegenstelling tot Bomans die gek werd van eenzaamheid, echt gek, en zelfs eerder van het eiland werd gehaald. 

Zulke projecten wil ik graag doen. Een maand Berlijn, een half jaar Nieuw Zeeland, artist in resident zijn. Kan ook in Hoorn. Jezelf een maand opsluiten om alleen maar te werken.

Dat zijn voor mij mooie ontdekkingsreizen.